trompet

De geschiedenis


Primitieve voorlopers van de trompet bestonden al 2000 jaar v.Chr. De trompet zal ontstaan zijn, toen mensen erachter kwamen dat zij geluid op materialen als schelpen of holle buizen konden maken. Een van de oudste bronnen die van trompetten melding maakt, is de Bijbel. Hier werd gesproken over bazuinen of zilveren trompetten van zo'n 50 centimeter lang. Deze trompetten waren niet veel meer dan een rechte buis die aan het eind in een beker uitliep. De egyptenaren hadden soortgelijke trompetten.
Tijdens de Middeleeuwen was de trompet in het westen van Europa uitgestorven. De kruisvaarders kwamen echter in aanraking met de islamitische wereld, die de trompet wel kende.
De saracenen gebruikten hem in het leger, waarbij de hoge officieren ieder een orkestje hadden dat onder andere uit trompetten bestond. In deze tijd was de vorm van de trompet ongeveer zoals de tuba van de Romeinen en het mondstuk en de blaastechniek waren nog onontwikkeld. Ze konden dan ook niet meer dan vier natuurtonen spelen. 
Tijdens de Renaissance werd de metaalbewerkingindustrie op een aantal punten verbeterd. Voortaan konden ook gebogen buizen gemaakt worden. Hierdoor was het mogelijk om de trompet korter en minder onhandig te maken. Ook ontstond een nieuwe soort trompet: de schuiftrompet. 
Vanaf 1600 maakte de trompet een bloeiperiode door in de barok. Men gebruikte voornamelijk een natuurtrompet. Het ontwerp was beter geworden, een nauwere buis (kleinere boring) en een beker die wat sterker uitliep aan het eind. Ook het mondstuk was nu zover ontwikkeld dat kundige blazers een hele reeks natuurtonen konden spelen. 
Het eerste werkende ventiel werd door Heinrich Stölzel in 1815 uitgevonden en het ventiel zoals wij dat nu kennen door François Perinet in 1839. De eerste ventielen waren niet rond maar vierkant en werden gebouwd door Friedrich Wilhelm Schuster.


De bouw


Een trompet bevat veel onderdelen. Een heel belangrijk onderdeel is het mondstuk. Het mondstuk zit er niet aan vast en moet je los kopen. Door het mondstuk krijg je gemakkelijk een mooi en zuivere toon. 
Elk blaas instrument heeft een beker. Maar waarom? De beker zorgt ervoor dat het geluid harder wordt. Natuurlijk kun je ook zacht spelen. 
De ventielen zijn ook belangrijk. Ze bestaan nog niet zo lang. Als je een ventiel indrukt verandert de weg de de trillende lucht aflegt. De weg wordt langer of korter dus lager of hoger. 
onderdelen trompet


Het geluid


Het geluid ontstaat door je lippen met enige kracht tegen het mondstuk aan te laten trillen. Daardoor gaat de lucht binnenin de trompet trillen en krijg je geluid. Door het indrukken en/of loslaten van je ventielen (of pistons zoals ze vaak genoemd worden), kun je verschillende tonen maken. Deze ventielen zorgen ervoor dat de buis van het instrument wordt verkort voor hogere tonen of verlengd voor lagere tonen. Door je lippen strakker te laten trillen tegen het mondstuk krijg je ook een hoger geluid en door je lippen slapper te laten trillen krijg je een lager geluid. Ook kan je hard of zacht trillen voor een hard of zacht geluid. 
ventielen


Bekende trompettisten


Hier is een lijstje van bekende trompettisten: 

Herb AlpertHerb Alpert 


Louis ArmstrongLouis Armstrong 


Wynton MarsalisWynton Marsalis 


Roy HargroveRoy Hargrove 


Miles DavisMiles Davis 


Chet BakerChet Baker 


Dizzy GillespieDizzy Gillespie 


Chris BottiChris Botti 


Alison BalsomAlison Balsom